Cum să îngrijești o persoană care este imobilizată la pat?
Imobilizarea la pat poate fi consecința unei alte afecțiuni de sănătate, care limitează mișcarea organismului și care, la rândul său, poate cauza complicații. Deoarece mișcările corpului sunt reduse sau, în anumite cazuri, complet inexistente, corpul nu are un flux sangvin corespunzător.
Un flux sangvin redus nu este capabil să oxigeneze și să alimenteze cu sânge toate celulele și țesuturile. În consecință, anumite grupări de țesuturi și celule mor, provocând răni. Aceste răni sunt numite escare și, dacă nu sunt tratate în mod corespunzător, pot deveni răni deschise cu potențial de infectare.
Complicațiile cauzate de imobilizarea la pat
De departe, o complicație majoră a imobilizării la pat este apariția escarelor. Acestea sunt cunoscute, în termeni medicali, drept „ulcer de decubit” sau „leziuni de decubit” și apar în zonele cu o masă osoasă accentuată, precum zona lombară, zona umerilor, zona gambelor și gleznelor. Aceste răni apar în zonele preponderent osoase întrucât presiunea exercitată asupra țesuturilor este mult mai mare. Totodată, presiunea ridicată este întocmai cauza escarelor.
Presiunea ridicată și lipsa de mișcare reduc fluxul sangvin dintr-o anumită zonă a corpului și, prin urmare, pielea se degradează treptat din cauza nivelului scăzut de nutrienți primit. Aceste leziuni se pot agrava dacă nu sunt luate măsuri, iar rănile zonele afectate nu sunt îngrijite în mod corespunzător. Escarele pot deveni răni deschise, dureroase, cu risc ridicat de infectare. În cazuri avansate, pentru a remedia problema este necesară intervenția chirurgicală. Pentru a evita complicațiile și intervențiile chirurgicale poți opta pentru tratamentul escarelor la domiciliu de la MediSafe. Astfel, echipa medi-safe.ro se va asigura că cei dragi nu vor avea de suferit din cauza leziunilor și vor face tot posibilul să limiteze dezvoltarea acestora pentru a fi evitate intervențiile mai complexe.
Alți factori care influențează dezvoltarea escarelor
Anumite particularități pot contribui la apariția escarelor, pe lângă imobilizarea la pat, precum urmează:
-
Pielea fragilă a bătrânilor. Pielea, odată cu înaintarea în vârstă se regenerează tot mai greu, ceea ce înseamnă că celulele moarte sunt înlocuite într-un timp mai lung cu celule sănătoase. Acest lucru face pielea mult mai fragilă, ceea ce o lasă vulnerabilă în fața leziunilor și rupturilor
-
Alimentația nesănătoasă. Alimentația dezechilibrată nu aduce un aport optim de nutrienți, iar lipsa nutrienților este un factor care afectează în mod negativ pielea și regenerarea acesteia
-
Deshidratarea. Lipsa de apă din țesuturi, respectiv piele, provoacă uscare și pierderea prematură a celulelor, ceea ce rupe bariera sănătoasă a pielii, fiind mai vulnerabilă în fața leziunilor
-
Bolile cronice. Diabetul și afecțiunile cardiovasculare sunt boli care împiedică irigarea corespunzătoare a organismului cu sânge. Împreună cu presiunea ridicată, aceste boli pot contribui la apariția escarelor.
Tratamentul corespunzător
Escarele nu se pot vindeca, însă tratamentul corespunzător poate îmbunătăți calitatea vieții pacientului și, cu atât mai mult va limita apariția complicațiilor. Îndepărtarea presiunii, igienizarea corectă a zonelor afectate, utilizarea hainelor și lenjeriilor de pat moi sunt pași importanți în ameliorarea leziunilor.
Escarele sunt, adesea, o consecință în cazul imobilizării la pat sau a libertății limitate de mișcare. În funcție de timpul petrecut astfel, escarele pot fi ușoare sau foarte grave, care necesită intervenția chirurgicală. Pentru a diminua în mod considerabil complicațiile este necesar să începi tratamentul escarelor în timp util și, cu atât mai mult, să implementezi metode pentru a le preveni.
Comenteză pe Facebook