Cum ne îngrijim pielea iarna
Indiferent de sex sau vârstă, dar şi în raport cu aceasta, tegumentele şi mucoasele prezintă particularităţi diferite şi este important să ţinem cont de sensibilitatea lor la frig.
Agresiunile externe, precum factorii de mediu (soare, frig), factorii externi (chimici, fizici,mecanici), dezechilibrele metabolice şi endocrine, modificările ţesutului elastic, toate duc la manifestări şi agresări ale aspectului pielii. De aceea, cu atât mai mult în perioadele reci de iarnă trebuie să acordăm o mai mare atenţie tegumentelor.
În anotimpul rece se produce o deshidratare importantă a pielii, manifestată mai ales prin uscare şi înăsprire, descuamare fină (cojire), senzaţie de mâncărime intensă (pririt) sau înroşire (eritem). Astfel, pe pârtiile de schi, în zilele cu vânt şi soare, este obligatoriu să ne protejăm atât cu îmbrăcminte adecvată, cât şi prin aplicarea dermatocosmeticelor.
„Pentru a evita apariţia eczemelor, a dermatitelor iritative, pătarea tenului, în special în zona obrajilor, în jurul ochilor şi pe mâini, trebuie luate o serie de măsuri. Prima este curăţarea acestor zone folosind săpun şi geluri de spălat cât mai hidratante şi mai delicate. Urmează aplicarea de creme, loţiuni şi unguente dermatocosmetice cu conţinut de complexe active de hidratare”, recomadă medicul Ioana Chebac, doctor în ştiinţe medicale şi specialist dermato-venerologie.
De asemenea, nu trebuie să uităm că buzele şi mâinile sunt cele mai expuse la frig şi condiţii adverse de mediu, aşa încât este indicat să aplicăm creme hidratante şi cu factor de protecţie şi balasmuri pentru buze special destinate anotimpului rece.
„La fel de indicate sunt mezoterapia şi cremele cu acid hialuronic, vitaminele A şi D asociate cu administrarea orală de zinc, seleniu, omega 3 şi omega 6”, mai recomandă specialistul. Aceasta adaugă că atât persoanele cu ten normal, câtr şi acelea care prezintă acnee, cuperoză sau descuamări trebuie să ocolească metodele cosmetice, uneori agresive, din cabinetele de cosmetică sau estetică. „Sunt de evitat în această perioadă metodele de dermoabraziune, peelingurile sau bronzarea agresivă”, spune doctorul Ioana Chebac.
Cum alegem produsele cosmetice
Alegerea produselor de machiaj nu trebuie făcută întâmplător, ci la recomandările unui specialist care vă poate spune ce produse trebuie folosite atât pentru tenul uscat, cât şi pentru cel gras şi acneic. Toate aceste produse trebuie să aibă o textură non grasă, asociată unor ingresiente non toxice, hipoalergenice şi antiinflamatorii.
În concluzie, pentru a evita neplăcerile iernii, trebuie să hidrataţi pielea zilnic, masând delicat, cu creme speciale, atât faţa cât şi mâinile. Totodată, pentru curăţare folosiţi săpunuri şi geluri non iritante, delicate ca textură.
Comenteză pe Facebook