Cum ne afectează vederea stilul de viață

Afecţiunile oftalmologice afectează din ce în ce mai mulţi oameni din cauza stilului de viaţă alert şi agresiv pentru retină şi recomandă controale periodice, avertizează Monica Mihălțan, medic primar oftalmolog, adăugând că lipsa luminii naturale contribuie la agravarea situaţiei. Potrivit medicului, miopia se declanşează, de obicei, în copilărie, dar se înrăutăţeşte atunci când se ajunge să se lucreze la birou. ”Ne dorim sănătate impecabilă pentru ochii tuturor, de aceea vă sfătuim şi vă recomandăm să vă efectuaţi în mod periodic controale oftalmologice. Cu cât acţionaţi mai repede, cu atât mai bine pentru ochii şi viaţa dumneavoastră. Starea ochilor afectează în mod direct şi major starea generală de sănătate, o vedere bună contribuie la o viaţă bună, pierderea uneia o influenţează dramatic pe cealaltă”, a afirmat medicul primar. Potrivit acesteia, faptul că se stă prea mult la calculator nu este benefic.
Printre bolile cele mai frecvente în prezent se află şi sindromul de ochi uscat, care devine din ce în ce mai supărător mai ales pentru cei care lucrează la calculator fără pauză. Din cauza clipitului rar una din cinci persoane suferă de acest sindrom, care necesită un tratament sau o terapie îndelungată.
Controlul oftalmologic o dată pe an este obligatoriu după 40 de ani, dar şi până atunci imediat ce apar probleme. Este necesară protecţia faţă de ultraviolete, de aceea sunt necesari ochelari de protecţie la calculator, o pauză de cinci-zece minute la fiecare 60 de minute de utilizare a computerului.
În ceea ce priveşte degenerescenţa maculară, aceasta este mai frecventă după 65-75 de ani, aproximativ 50% din populaţia destul de în vârstă fiind afectată. Această afecţiune este invalidantă în ceea ce priveşte retinopatia diabetică, afectând 18% din diabetici în primii 10-15 ani de la boală chiar sub tratament fiind.
Printre alte afecțiuni ale ochiului se numără glaucomul – care este, în primul rând, ereditar şi afectează şi multe persoane tinere, a menţionat medicul, cataracta – o formă de îmbătrânire a cristalinului şi care se agravează în timp, dar există posibilitatea operaţiei şi înlocuirea lui.
Dr. Mihălţan atrage atenţia că trebuie protejaţi ochii şi de razele ultraviolete şi pentru asta trebuie lentile de tip A şi B de preferat gri închis sau maro. Şi copii trebuie să poate ochelari de protecţie la mare şi la munte.
Comenteză pe Facebook