Cum găsiţi fericirea de primăvară. Stimulente pentru suflet şi imunitate
Costă mai nimic şi va fac rezistenţi, frumoşi, veseli şi sănătoşi. Sunt reţetele cele mai eficace pentru zilele de trecere de la iarnă la primăvară, capricioase şi inconstante. DoctorAS vă prezintă câteva proceduri naturale, remedii cu plante şi alimente, sugestii şi mici secrete, precum şi un grafic folositor pentru cei care răcesc în această perioadă.
Întăriţi-vă imunitatea!
Nou: pasta de Kiwi şi mango. Pentru combaterea infecţiilor, corpul nostru consumă cantităţi mari de zinc şi vitamina C. De aceea, în această perioadă de trecere de la iarnă la primăvară, este indicat un consum mai mare al fructelor exotice. Dintre acestea, kiwi conţine foarte multă vitamina C, iar Mango ne pune la dispoziţie zincul. Vă propunem o măsură profilactică absolut delicioasă: tăiaţi în bucăţi mici un mango şi două kiwi şi pasaţi-le până obtineţi o cremă pufoasă. Se poate îndulci cu puţină miere.
Pâine cu usturoi. O căpăţână de usturoi vă va apăra de infecţiile virale ce stau la pândă în această perioadă. Un tratament de prevenţie deosebit de eficient constă în consumul, timp de trei săptămâni, a două felii de pâine cu unt şi presărate cu ustoroi mărunţit (circa trei căţei pentru fiecare felie). Un deteliu important: numai usturoiul crud are acest efect.
Stimulente pentru suflet
Primăvara care ne zâmbeşte din ce în ce mai promiţător ne umple sufletul de bucurie. Suntem mai atenţi la transformările naturii, suntem mai buni şi mai prietenoşi. Ca această stare să fie mai intensă, mai de durată şi, bineînţeles, mai benefică, DoctorAS vă recomandă să profitaţi de orice ocazie de veselie. Înveseliţi-vă casa, biroul şi, musai, garderoba cu lucruri cât mai viu colorate. Dar mai ales, cu flori!
Culorile exercită o influenţă puternică asupra stării noastre de spirit: cele mai multe percepţii senzoriale ajung la creier prin intermediul ochilor.
Tonurile cromatice aducătoare de fericire sunt: roşul (ne face activi), portocaliul (ne înseninează) şi galbenul (sporeşte optimismul).
Cum găsiţi fericirea de primăvară
Mâncaţi iute şi piperat. Nu acrul ne stimulează, ci iutele. Condimentele precum ardeiul iute, piperul negru sau hreanul lasă în urma lor, în gură, mici impulsuri dureroase. Creierul reacţionează la ele, comandând organismului să-şi fabrice propriile analgezice, care induc sentimentul de bine interior. Specialiştii numesc acest fenomen „Pepper-High-Effect“ (efectul euforizant al piperului).
Sugestie DoctoriOnline: tăiaţi câţiva ardei iuţi în sosul pentru spaghete sau preparaţi-vă un sos mexican Tabasco, amestecând suc de roşii cu ardei iuţi, sare, oţet şi alte condimente, după gust. Dacă la prima încercare l-aţi nimerit prea iute, potoliţi-vă arsura de pe limbă cu iaurt, lapte, banane sau îngheţată.
Plăcerea mirosului. Aromele proaspete acţionează asupra noastră la fel ca o baie fierbinte, după o zi obositoare, însă mult mai rapid. Moleculele infinitezimale pătrund în nări, fiind conduse prin 20-30 milioane de celule olfactive direct în centrul senzorial. Cele mai bune stimulente olfactive sunt cele de flori proaspete: iasomie, lăcrămioare, lavandă (se găsesc în mai toate magazinele, dar folosiţi-le cu prudenţă). Recomandăm, mai degrabă, să obţineţi plăcere mirosind chiar florile proaspete, de sezon. Zambilele, apoi narcisele şi liliacul vor face minuni. În serile care încă mai sunt friguroase, puteţi revenii la aromele iernii: scorţisoară, lămâie, brad.
Alimentele fericirii. La pastilele antidepresive, agresiv recomandate în perioada de iarnă, vă recomandăm alternative mult mai eficace şi sănătoase. Aşadar, la primul drum pe care îl veţi face la supermarket nu uitaţi să luaţi şi câteva alimente care musai să conţină triptofan. Aceasta este substanţa care este responsabilă cu generarea bunei dispoziţii, în fapt un aminoacid ce participă la producerea serotoninei, cea care declanşează în creier sentimentele pozitive.
Şi ca plăcerea cumpărăturilor să nu fie umbrită de sentimente contradictorii, DoctorAS vă oferă un top al alimentelor ce conţin în mod corespunzător triptofan de care aveţi nevoie:
- suc de lămâie (preparat proaspăt) – 450 mg/100 ml
- şvaiţer – 430 mg/100 g
- ton (bucăţi cât mai mari, nu mărunţit că e de cea mai proastă calitate) – 300 mg/100 g
- carne de mânzat (nu viţel, aceea conţine mult colesterol) – 295 mg/100 g
- carne de pui (cât mai proaspătă, necongelată) – 230 mg/100 g
Cum să scapi cât mai repede de răceală. Grafic pe şase zile
Din pricina vremii care în această perioadă este foarte capricioasă, cu variaţii mari şi bruşte de temperatură, mulţi dintre vom fi la cheremul răcelii, a infecţiilor virale respiratorii. Acum, după ieşirea din iarnă, pe lângă noi au început să bântuie cel puţin 200 de tipuri de viruşi care pot provoca răceala de primăvara, cu tuse, strănut, febră, secreţii nazale abundente şi mari dureri de cap. Dacă, din nefericire, vă îmbolnăviţi, iată un grafic de însănătoşire în şase zile.
Ziua 1: Simptome: Vă doare capul, sunteţi lipsiţi de vlagă, aveţi frisoane şi/sau dificultăţi de concentrare?
Recomandare DoctorAS: Fortificaţi-vă sistemul imunitar cu o doză consistentă de vitamine: beţi de trei ori pe zi câte un pahar de zeamă de lămâie şi, suplimentar, luaţi un preparat cu multivitamine. Pentru durerile de cap, luaţi nurofen forte. Culcaţi-vă devreme ! Odihna este esenţială.
Ziua 2: Simptome: Vă ustură gâtul şi vă mănâncă nările?
Recomandare DoctorAS: Luaţi antitusive (cele mai bune, în această fază, cele neopiacee). Din trei în trei ore faceţi gargară cu apă sărată. Seara, o baie fierbinte. După aceea, beţi o cană mare de ceai de tei (adulţii pot pune în el un strop de rom, ori de extract alcoolic de echinaceea). Înfofoliţi-vă, ca să vă fie cât mai cald, dormiţi mult şi transpiraţi.
Ziua 3: Simptome: Vă dor muşchii şi oasele, sunteţi răguşiţi, aveţi nasul înfundat?
Recomandare DoctorAS: Rămâneţi în pat, nu mergeţi la serviciu. Faceţi inhalaţii aromate la fiecare trei ore, ca să daţi drumul secreţiilor nazale (esenţele de eucalipt fac toţi banii). Tot din trei în trei ore, faceţi gargară. Vorbiţi cât mai puţin, menajaţi-vă coardele vocale.
Ziua 4: Simptome: Acum nasul vă curge din plin şi începe o tuse uscată?
Recomandare DoctorAS: Rămâneţi în continuare la pat, mâncaţi ceva uşor (o supă de pui). Pentru a menţine umiditatea mucoasei nazale, folosiţi apă cu sare. Contra tusei, bucaţi de lămâie cu zahăr (zahărul dezinfectează). Seara, frecţie. Fără baie firbinte.
Ziua 5: Simptome: Nu mai aveţi febră, iar răceala aproape a dispărut. Dar tusea devine mai puternică…
Recomandare DoctorAS: Beţi multe lichide, preferabil ceaiuri de muşeţel şi sunătoare. Dacă aveţi ceai de tuse, urmaţi întocmai indicaţiile de preparare, deoarece efectul depinde de durata infuzării.
Ziua 6: Simptome: Aproape ca aţi trecut hopul, dar încă sunteţi lipsiţi de puteri.
Recomandare DoctoriAS: Umpleţi din nou depozitele de vitamine şi minerale ale organismului, epuizate de boală. Pentru aceasta, mâncaţi multe legume şi fructe proaspete (mandarine, portocale, kiwi, mango). Odihniţi-vă cât mai mult, este bine să faceţi şi câţiva paşi la aer curat.
Remedii rapide, de tradiţie şi eficiente
- Zahăr cu lămâie. Bun contra tusei iritative. Tăiaţi felii din fruct şi tăvăliţi-le prin zahăr. Câte trei bucăţi la fiecare două ore. Vitamina C şi uleiurile eterice din fruct dezinfectează faringele şi activează secreţia de salivă.
- Celebra supă de pui. Lichidul tămăduitor, atât de utilizat de bunici, fluidifică secreţiile şi combate simptomele răcelii. Cercetătorii americani au reuşit să demonstreze, însă, că ea are un efect terapeutic şi în viroze. Iată cum o putem prepara, că să fie deosebit de gustoasă. Se pune puiul în apă rece cu sare şi se înfierbântă, până dă în clocot. Se adaugă apoi o ceapă tăiată în jumătăţi, cu două-trei cuişoare înfipte în ea, şi se lasă să fiarbă cam o oră la foc mic. Apoi se mai pun: o bucată de ţelină, 2-3 morcovi, un păstârnac, o legătură de patrunjel, o gulie, boabe de piper şi se fierbe în continuare. Când legumele sunt fierte, puiul se scoate din oală, se tranşează şi se bagă la loc în supă. Yammy!
ATENŢIE! Nu chiar aşa de fierbinte
Când sunteţi răciţi, nu beţi ceaiurile sau supele foarte fierbinţi. Dacă veţi bea un ceai medicinal aproape clocotit, temperatura ridicată va face faringele deja iritat să sufere şi mai mult. Consecinţa: bacteriile cu care ceaiul ar trebui să lupte vor găsi un nou teren prielnic pentru a se înmulţi.
AVERTISMENT! Aceste recomandări sunt cu titlu general şi informal. În cazul îmbolnăvirii, anunţaţi-vă neaparat medicul de familie.
Dacă socotiţi acest articol folositor, daţi un like pe Facebook. Mulţumim şi vă dorim multă sănătate!
Maria Dumitran
Comenteză pe Facebook