Cum acționează celulele înainte de un infarct

Cercetători americani au descoperit că unele celule se deformează înaintea unui atac de inimă şi speră să comercializeze un test de sânge care să anunţe iminenţa unui infarct într-un an sau doi.

Majoritatea atacurilor de inimă apar fără semne prealabile. Un cheag blochează arterele coronare (artere care aduc sânge oxigenat la pereţii inimii) şi provoacă infarct. Se cunosc de multă vreme factorii de risc, precum obezitatea, hipertensiunea arterială sau diabetul, dar medicilor le este greu să evalueze iminenţa unui atac cardiac. Cercetători americani de la Scripps Translational Science Institute (STSI) din California cred că au găsit soluţia, depistând celule deformate, susceptibile să prevadă un infarct cu două săptămâni înainte de accident, pornind de la o analiză de sânge. Observând în spitale din San Diego inimile a 50 de pacienţi care suferiseră crize cardiace, oamenii de ştiinţă au constatat că celulele endoteliale (care căptuşesc interiorul pereţilor inimii şi vaselor) aveau malformaţii, ceea ce nu s-a întâmplat la alţi 44 de pacienţi sănătoşi, care au participat şi ei la studiu.

Publicate în revista Science Translational Medicine, rezultatele cercetării arată că aceste celule se dezvoltă în cantitate mai mare înainte de apariţia unei crize cardiace (ele sunt cu 400% mai prezente decât la cei sănătoşi).

Cu asemenea markeri şi dacă şi alte teste vor confirma primele rezultate, echipa americană vrea să dezvolte un test de sânge într-un an sau doi ani. Mai întâi, testul s-ar putea aplica la persoanele care sosesc la urgenţă cu dureri toracice. Dacă testul indică un risc, pacienţilor le vor putea fi administrate medicamente care să înlăture cheagurile. Pe termen lung, doctorul Eric Topol, autorul principal al studiului şi director STSI, speră să creeze un implant de mărimea unui bob de orez, care să analizeze sângele şi să trimită un semnal de avertizare în caz de infarct iminent.

Doctor Patricia Lemarchand, specialist în biologie celulară la Nantes, mai sceptică, aşteaptă ca alte teste să confirme ipoteza formulată în studiul menţionat. ‘Cercetările arată că acele celule endoteliale prezintă unele anomalii, dar nimic nu dovedeşte că ele pot prevedea un infarct, pentru că testele s-au făcut pe persoane care tocmai avuseseră un atac de inimă’, spune doctoriţa. În Europa, când un pacient se prezintă la spital cu dureri în piept, ‘noi efectuăm analize foarte precise de sânge care ne permit să evaluăm gravitatea unui infarct, lucru pe care testul dr Topol nu-l asigură’, adaugă dr Lemarchand.
Bolile cardiovasculare rămân prima cauză a deceselor în ţările dezvoltate. În Franţa, circa 120.000 de persoane suferă anual un infarct, dintre care 10% mor în orele imediat următoare şi 15% în anul de după atac.

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu