Ciupercile vin la pachet cu un mare potențial anti-aging
Nu numai că sunt delicioase, acum s-a descoperit că ciupercile conțin doi antioxidanți cu potențial anti-aging într-o cantitatate remarcabil de mare.
Ciupercile nu prea au beneficiat de tratament de superstar în departamantul trendy de alimente minune. În timp ce șofranul și afinele primesc toată dragostea, ciupercile au așteptat cu răbdare în apropiere, cunoscute ca fiinde delicioase, dar adesea considerate neinteresante din punct de vedere nutrițional.
Dar acum ar putea fi timpul lor să strălucească; cercetătorii de la Penn State au descoperit că ciupercile conțin cantități neobișnuit de mari a doi antioxidanți, pe care unii experți cred că ar putea ajuta la lupta împotriva îmbătrânirii și pentru a stimula sănătatea.
Echipa de oameni de știință a descoperit că ciupercile conțin niveluri ridicate de ergothioneină și glutation, ambii antioxidanți importanți, explica Robert Beelman, profesor emerit de știință alimentară și director al Centrului Penn State pentru produse fitosanitare și produse din ciuperci pentru sănătate.
“Există o teorie – teoria radicalilor liberi ai îmbătrânirii – ce a fost în discuții de mult timp, care spune că atunci când ne-a oxidat mâncarea pentru a produce energie, există un număr de radicali liberi care sunt produși și care sunt produse secundare ale acelei acțiuni și multe dintre acestea sunt destul de toxice “, spune Beelman. “Corpul are mecanisme pentru a controla cele mai multe dintre ele, inclusiv ergothioneina și glutation, dar în cele din urmă suficiente pentru a provoca daune, care a fost asociat cu multe dintre bolile de îmbătrânire, cum ar fi cancerul, boala coronariană și Alzheimer.
“Ceea ce am descoperit este faptul că, fără îndoială, ciupercile sunt cea mai mare sursă de nutriție a acestor doi antioxidanți luați împreună și că unele tipuri sunt într-adevăr ambalate cu amândouă”, spune Beelman.
Dintre cele 13 specii testate, sa constatat că porcini au cea mai mare cantitate din cei doi compuși.
“Am constatat că ciuperile porcini au cea mai mare cantitate de antioxidanți, de departe, din orice am testat”, spune Beelman. “Această specie este foarte populară în Italia, unde căutarea pentru ea a devenit o distracție națională”.
Chiar și tipurile de ciuperci comune, cum ar fi umilele ciuperci albe, în timp ce au o cantitate mai mica de antioxidanți decât porcini au avut în continuare cantități mai mari decât majoritatea alimentelor, spune Beelman.
Și, din fericire, gătitul lor nu pare să modifice compușii. “Ergothioneina este foarte stabilă la căldură,” spune el.
Încurajator este că spre deosebire de valoarea nutritivă care provine de la unele alimente, se pare ca nu este nevoie să mănănci o întreagă pădure plină de ciuperci pentru a profita de beneficiile potențiale.
“Este preliminar, dar puteți observa că țările care au mai mult ergothioneină în dietele lor, țări precum Franța și Italia, au de asemenea și mai puține incidențe de boli neurodegenerative, în timp ce oamenii din țări precum Statele Unite, care au cantități scăzute de ergothioneină în dietă , au o predispoziție mai mare la boli, cum ar fi boala Parkinson și Alzheimer “, spune Beelman.
“Acum, fie că este vorba doar de o corelație sau de cauzalitate, nu știm, dar este ceva de analizat, mai ales că diferența dintre țările cu rate scăzute de boli neurodegenerative este de aproximativ 3 miligrame pe zi, ceea ce reprezintă aproximativ cinci ciuperci albe în fiecare zi. ”
În timp ce nu sunt atât de sigur că “Cinci ciuperci pe zi îl țin pe doctor la ușă” va deveni un proverb pentru alimentul modern, este totuși excelent să afli că grandioasa ciupercă își poartă greutatea nutrițională împreună cu tot ce oferă.
Sursa: www.treehugger.com
Comenteză pe Facebook