Cele mai frecvente boli dermatologice

Ca afecţiuni care îţi pot da mari bătăi de cap de-a lungul vieţii, cele mai frecvente boli de piele nu numai că îţi periclitează sănătatea, ci te afectează şi la nivel estetic. Factorii care irită, inflamează şi infectează pielea declansează, totodată, simptome neplăcute și vizibile precum roşeaţa, umflăturile, arsurile şi mâncărimile chinuitoare.

Cele mai comune boli de piele sunt cauzate de alergii, iritanţi externi, dezechilibre hormonale, afecţiuni diverse ale organismului sau reacţii agresive ale sistemului imunitar. De multe ori, bolile de care suferi în interior, se reflectă fidel în aspectul pielii tale.

 

1. Acneea

Statisticile medicale mondiale arată că, 80% dintre pacienţii care se prezintă la dermatolog, suferă de o formă uşoară sau cronică de acnee. Chiar dacă este cea mai răspândită boală de piele, acneea nu îţi pune viaţa în pericol.

Afecţiunea apare atunci când canalele pielii care fac legătura între pori şi glandele sebacee se înfundă, devenind un mediu propice de înmulţire pentru bacteriile cauzatoare de infecţii. Loţiunile antiacneice pot controla acneea usoară şi moderată, în timp ce antibioticele orale devin necesare pentru tratarea acneei severe.

2. Dermatita atopică (eczemele)

Cunoscută sub numele de eczemă, dermatita atopică este o boală cronică a pielii, care ia forma unor porţiuni uscate şi mâncărimi intense. Din pricina scărpinatului, apar de multe ori edeme (umflături) şi roşeaţă. În faze avansate, pielea se crapă şi secretă fluid. Când rana se vindecă, apare o crustă solzoasă în regiunea afectată.

Dermatita alergică de contact apare la vârsta adultă şi este provocată de substanţe cosmetice, parfumuri iritante sau diverse metale din bijuterii.

Tratamentul vizează hidratarea intensă a pielii cu creme speciale.

3. Urticaria

Micile umflături roşii, însoţite de mâncărimi, se numesc urticarie. De regulă, afecţiunea apare ca răspuns alergic la un aliment sau medicament. Stresul sau alte infecţii sunt cauze comune ale urticariei, care dispare, de regulă, de la sine.

4. Rozaceea

Caracterizată printr-o roşeaţă permanentă a tenului, rozaceea apare preponderent la femei. Pe măsură ce progresează boala, pigmentul roşiatic evidenţiază vasele foarte mici de sânge, care devin vizibile (în special în pomeţi). Medicamentele topice şi antibioticele orale sunt folosite, de regulă, ca tratament.

5. Aluniţele

Când sunt mici şi cu formă regulată, sunt considerate simpatice. Chiar şi aşa, aluniţele sunt clasificate drept patologii dermatologice, care apar când anumite celule ale pielii (melanocite) se dezvoltă grupate, cu ţesut în jurul lor. Fiecare om are între 10 şi 40 de aluniţe, iar un individ din 10 prezintă câte o aluniţă care îşi modifică aspectul, deci este susceptibilă să se transforme în melanom (un tip sever de cancer de piele). În această situaţie, consultul medical devine crucial.

6. Cancerul de piele

Tot mai frecvent diagnosticat în prezent, cancerul de piele este cea mai gravă afecţiune dermatologică. Tipurile comune de cancer al pielii apar în zona capului, pe faţă, gât, braţe şi palme. Melanomul, cea mai letală formă, este responsabilă cu 75% din decesuri. Protecţia împotriva razelor ultraviolete este principala cale de prevenire a cancerului de piele.

7. Piciorul atletului

Aceasta afecțiune a pielii stabilită la nivelul degetelor membrelor inferioare este specifică vârstei adulte și apare pe fondul unei infecții fungice, cu simptome care includ exfolierea pielii, roșeața, pruritul, senzațiile de mâncărime, apariția bășicilor și a pustulelor.

Piciorul atletului este o boală dermatologică contagioasă și apare prin purtarea pieselor de încalțăminte contaminate, menținerea unei umezeli constante a piciorului sau deplasarea în tălpile goale la piscină și vestiare comune. Afecțiunea se tratează cu loțiuni topice antifungice și, în cazurile mai severe, cu medicamente administrate oral.

8. Foliculita (umflăturile de la ras)

Foliculita se caracterizează prin mici umflături tari și iritate, care apar dupa folosirea lamei de ras, în special în cazul persoanelor cu păr corporal creț. Vârful ascuțit al firelor de păr proaspăt tăiate se poate reorienta către tesutul cutanat, continuând să crească sub piele. În acest caz, pot să apară iritații, coșuri și chiar cicatrice.

Pentru prevenirea foliculitei, se recomandă un duș fierbinte înainte de ras, îndreptarea lamei în direcția de creștere a firelor de păr și evitarea întinderii pielii în timpul bărbieritului.

9. Zona Zoster

Zona Zoster debutează cu senzații de arsură, mâncărimi și sensibilitate crescută a pielii, apoi dezvoltă o erupție cutanată formată din puncte proeminente ce degenerează în vezicule dureroase, care persistă aproximativ 2 săptămâni.

Herpesul Zoster apare de regulă pe trunchi și fese, însă el poate să se extindă pe orice regiune a corpului. Majoritatea pacienților cu zona zoster se vindecă, însă durerea, senzația de amorțeală și mâncărimile pot persista perioade lungi de timp, de la luni întregi sau chiar ani. Tratamentul constă în administrarea de medicamente antivirale, steroizi, antidepresive și loțiunicreme topice.

Poți consulta aici https://doctoras.ro/categorie/topurile-doctoras/top-doctori/  lista cu ce cei mai buni medici spcialiști recomandați de DoctorAS.

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Comentarii

  1. Dana
    Răspunde

    Eu pentru acnee folosesc suplimentul derminax, un produs din plante. Sper sa reusesc sa slabesc cu el si sa elimin kilogramele care sunt in plus.

Postează un comentariu