Ce să nu cumperi de la supermarket de mâncare
Mâncarea noastră cea de toate zilele a devenit din ce în ce mai scumpă și mai proastă. În fructe, legume, brânză, carne descoperim conservanți, nenumărate substanțe amelioratoare (unele interzise) care distrug esența de hrană, provocând boli grave, incurabile. Pe lângă asta, în supermarketuri se găsesc la vânzare semipreparate sau chiar mâncăruri gătite care sunt mult mai periculoase decât produsele care se comercializează în stare cât de cât ”naturală”.
În urma unor analize făcute după numeroase plângeri adresate de români la Agenția Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), DoctorAS vă prezintă o listă cu cele mai periculoase produse alimentare care sunt la vânzare în supermarketuri. Așadar, feriți-vă de:
- Carnea deja preparată pentru grătar. Bucățile de carne puse în baiț și gata de așezat pe grătarul încins sunt adevărate bombe alimentare, foarte dăunătoare pentru organism. Acele bucăți de carne provin din carnea veche și alterată care nu s-a vândut în timp util. În compoziția baițului intră un amestec format din cele mai proaste și nocive condimente (pline de conservanți), plus cantități de grăsimi râncede, provenite de la mâncărurile gătite, și apă de la robinet.
- Carne cubulețe. Și acest produs provine dintr-o carne alterată, care, în prealabil, este spălată sub presiune, tăiată și repusă la vânzare.
- Carne tocată. Un adevărat focar de bacterii dăunătoare organismului (Listeria face ravagii! ) se află pe aparatele de tocat și feliat carnea. Să mai adăugam că pentru acest produs se folosește cea mai proastă carne, cu pielițe și zgârciuri. Tocăturile, în special cele bazate pe carne de porc, prin produşii de ardere a grăsimilor, au un efect devastator asupra fiziologiei globulelor albe din sânge. De exemplu, consumul de carne tocată timp de 10 zile, chiar şi în cantităţi mici, scade imunitatea organismului cu circa 21% la femei şi cu 11% la bărbaţi.
- Mezeluri feliate. Ca și la carnea tocată, acestea intră în contact cu numeroasele bacterii înalt patogene ce umplu vitrinele și frigiderele supermarketurilor. De asemenea, multe dintre mezeluri (apreciatul mușchi file sau altele) provin, cel mai adesea, din carne expirată.
- Pește congelat. Mai ales acela care este la pungă, pe aceasta fiind mai multe etichete sau urme ale acestora. Au existat cazuri când în magazinele din România ale unor mari retaileri au fost descoperite produse congelate expirate, ce proveneau din țările de origine ale marilor comercianți. Adică ce este exiprat și nociv pentru francezi, de plidă, poate fi bun pentru români. Menționăm că la peștele congelat există și șansele ca acesta să fie contaminat de diverși paraziți. Anul trecut, macroul provenit din Insulele Feroe era infestat cu un parazit care la om provoca alergii (Asachioza).
- Pizza sau prăjituri congelate. Aceste produse tip fast food sunt realizate din subproduse slab calitativ, conțin mulți conservanți și agenți dăunători sănătății. În plus, în supermarketurile din România, ai toate șansele ca aceste ”mâncăruri” să fie expirate, având depășit chiar și generosul termen de valabilitate.
- Legumele ambalate în pungi şi care se vând ca ”gata pentru consum”. Un alt focar de infecție cu paraziți, cum ar fi Cryptosporidium. De asemenea, pe salate se poate găsi din plin și déjà celebra, dar extrem de periculoasa, Listeria. Se spune că ești mai sigur dacă mânânci un hamburger decât salata care-l însoțește.
- Salatele ”gata pentru consum”. Au aceleași ”recomandări” ca și în cazul legumelor ambalate, doar că sunt un pic mai periculoase deoarece frunzele nu sunt deloc spălate înainte de a fi introduse în ambalaj. Există neșansa să vă infectați cu E.Coli.
- Mâncărurile gătite. Indiferent de porție sau fel de mâncare, acesta nu este un mod normal de a-ți stăpâni foamea sau de a-ți satisface anumite pofte. Pur și simplu, aceste mâncăruri preparate în bucătăriile supermarketurilor sunt dezagreabile și periculoase. Este evident că sunt preparate din resturi și produse exiprate sau la limita termenului de valabilitate. Ingrediente care provin din loturi stricate, descompletate și/sau care au suferit alte alterări. Acele mâncăruri sunt făcute pentru ca la supermarket să nu se piardă mai nimic din această activitate de comerț, urmând principiul ”nimic nu se pierde, totul se transformă”.
În general, este bine să fiți atenți și la promoții, deoarece nu tot ceea ce este scump este și bun. Feriți-vă și de conserve, mai ales cele ieftine de ton. Multe dintre aceste produse provin din Thailanda (unde se prepară în condiții insalubre) și ar putea conține toxina botulinică.
Așadar, fiți atenți ce anume cumpărați de mâncare din supermarket! Nu uitați că există și alternative mult mai ieftine, mai comode și, cel mai important, foarte sigure. Aici aveți un exemplu.
Doctor Maria Mihai-Albu
Comenteză pe Facebook