Cât de necesară este vaccinarea împotriva HPV

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), numărul de cazuri noi de cancer de col uterin va creşte în ţara noastră cu 21% până în anul 2025, în condițiile în care România se situează pe primul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin.

Prin urmare, medicii încurajează vaccinarea împotriva HPV pentru că este o măsură necesară de prevenire a cancerului de col uterin.  ”De-a lungul celor trei ani în care Fundaţia Renaşterea a desfăşurat teste Babeş-Papanicolau, statistica arată că peste 67% dintre cele 16.000 de femei investigate au infecţii genitale complexe, ce necesită tratament de specialitate. De asemenea, studiul arată că 10,5% dintre acestea prezintă leziuni pre-canceroase, fiind îndrumate pentru investigaţii suplimentare. Aceste rezultate subliniază încă o dată necesitatea implementării unui program de screening naţional şi de vaccinare anti-HPV, pentru a preveni leziunile pre-canceroase şi dezvoltarea cancerului de col uterin’, a spus Mihaela Geoană, președinta fundației.
Conform ultimelor estimări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, imunizarea salvează anual mai mult de trei milioane de vieţi în întreaga lume şi protejează multe alte milioane de persoane de suferinţa generată de boli şi dizabilităţi.

La nivel de percepție, România stă bine. Un studiu realizat în luna aprilie a acestui an de Societatea Naţională de Medicina Familiei/ Medicină Generală, la care au participat aproximativ 1.000 de medici de familie din toată ţara, relevă că peste 80% dintre respondenţi consideră necesară vaccinarea împotriva HPV. Mai mult de jumătate dintre aceştia afirmă că au primit informaţii suficiente în ceea ce priveşte vaccinarea anti-HPV până în acest moment şi peste 60% dintre ei recomandă pacienţilor vaccinarea anti-HPV de câte ori este cazul. Peste 50% dintre medicii care au fost subiectul studiului au confirmat că în anul 2015 au avut cereri de vaccinare din partea pacienţilor.

Cu toate acestea, în România, dar şi în restul lumii, rata vaccinării în rândul populaţiei tinere a scăzut substanţial. Reacţia negativă a populaţiei cu privire la vaccinare reprezintă o tendinţă nouă peste tot în lume şi, din nefericire, refuzul vaccinării se întâlneşte în mod frecvent în rândul părinţilor şi al copiilor.

”Publicul înţelege din ce în ce mai greu necesitatea vaccinării, pentru că nu mai vede, în ziua de astăzi, sechele ale bolilor infecţioase grave, precum poliomielita, tocmai datorită faptului că vaccinarea, în ultima jumătate de secol, a fost foarte eficientă. În aceste condiţii, nemaiavând exemple care să arate pericolul bolilor infecţioase, publicul nu mai înţelege necesitatea vaccinării”, a spus dr. Cristian Oană, membru al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei/ Medicină Generală.

Care sunt riscurile infecției cu HPV

Infecţia cu HPV (Virusul Papilloma Uman) este cea mai frecventă infecţie cu transmitere sexuală, riscul de expunere pe parcursul vieţii fiind estimat la 70 – 80%, a arătat, la rândul său, dr. Ruxandra Dumitrescu de la Spitalul I Cantacuzino. Ea a adăugat că până la vârsta de 50 de ani, 80% dintre femei trec prin infecţia cu HPV, iar la 60 de luni de la primul contact sexual aproximativ 60 – 67% dintre adolescente au deja HPV. Infecţia cu HPV este cauza directă a cancerului de col uterin.

Principalele măsuri de prevenire a cancerului de col uterin sunt ca prevenţie primară vaccinarea anti-HPV, recomandată femeilor între 9 şi 45 de ani, iar ca prevenţie secundară testul de screening Babeş-Papanicolau pentru depistarea precoce a anumitor leziuni precanceroase şi pentru menţinerea sub control a unei posibile infecţii.

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu