Cât costă o ședință la psiholog și cum să-ți alegi terapeutul

Cât costă o ședință la psiholog este, cel mai probabil, una dintre primele întrebări pe care ni le punem atunci când dorim să apelăm la ajutorul unui specialist în sănătate mintală. Banii sunt importanți pentru noi toți, mai ales în aceste perioade.

Pentru a te ajuta ca să iei cele mai bune decizii, ne-am gândit să te sprijinim cu informații despre prețul unei ședințe, dar, mai important, să te sfătuim despre cum ar trebui să îți alegi psihoterapeutul, astfel încât să fii cu adevărat ajutat.

Când ar trebui să apelezi la psiholog?

Ar trebui să apelezi la un psiholog atunci când te simți copleșit sau incapabil să faci față problemelor, gândurilor sau emoțiilor tale sau când ai nevoie de ajutor pentru a face față unor situații stresante sau traumatice.

Unele motive comune pentru a consulta un psiholog includ tulburările de anxietate sau depresie, problemele de relație sau de comunicare, probleme legate de identitate sau orientare sexuală, situații neplăcute la locul de muncă sau la școală, probleme legate de gestionarea stresului sau tulburări de alimentație.

“Instinctual, alegi să discuți și să expui situația în fața unui prieten. Cel mai bun. Sau a unui membru al familiei. Cel mai apropiat. Trebuie să știi însă că aceștia, și prietenul, și ruda, nu pot da o soluție adecvată, deși sunt bine intenționați și sinceri, pentru că vor fi subiectivi.  În plus, prietenii nu sunt instruiți să asculte, nu au dezvoltat ascultarea activă. Poate ai observat că te întrerup des și fac mereu completări neesențiale. Așadar, e mai ușor să expui situația cuiva care nu te cunoaște, nu are anumite așteptări de la tine, nu te judecă, nu îți dă sfaturile pe care ar vrea să le urmezi pentru că ”așa e bine, cum spun eu”. Cineva care este de specialitate. În concluzie, alege să spui problema în fața unui psihoterapeut. Cu siguranță, acesta te va ajuta pentru că el vede cel mai bine problema din spatele problemei. 

În general, dacă simți că ai nevoie de ajutor pentru a face față unei situații dificile sau ai probleme care îți afectează viața și bunăstarea mentală, un psiholog poate fi o sursă utilă de ajutor și sprijin.

Cât costă o ședintă la psiholog

Costul unei ședințe la psiholog poate oscila în raport cu mai mulți factori, cum ar fi locația geografică (București, Cluj, în general marile orașe vs. orașe mai mici), experiența și calificările psihologului, precum și tipul de terapie oferit. În general, costul poate varia între 200 și 500 de lei pe ședință, în funcție de acești factori.

De beneficiile clientului se bucură și familia, prietenii. Starea de bine a clientului și reușita acestuia în îndeplinirea sarcinilor vieții (muncă, familie, relații sociale), aduce un beneficiu și celor apropiați.

Psihoterapetul este un profesionist care a investit și investeste în continuare în pregatirea sa foarte mult timp și sume semnificative. Pe langa facultate si masterat, psihoterapeuții urmează cel puțin o școală de formare într-o orientare psihoterapeutică, care durează între 3 și 7 ani. Acestor costuri se adaugă cărți, conferințe, workshop-uri, terapia personală a psihoterapeutului, sedințe de supervizare, cursuri anuale de formare continuă.

 Psihoterapia necesita o investiție în timp, bani și energie, însă beneficiile sale sunt foarte valoroase și se resimt pe tot restul vieții. “

Unele asigurări de sănătate pot acoperi parțial sau integral costul terapiei, iar unii psihologi pot oferi reduceri pentru anumite categorii de clienți, cum ar fi studenții sau persoanele cu venituri reduse. Este important să discutați cu psihologul ales despre costurile și opțiunile de plată disponibile înainte de a începe terapia.

În Franța, Italia sau Germania prețul unei ședinte la psiholog poate varia între 60 și 200 de euro, iar în Statele Unite costul unei ore de tratament nu coboară sub 150 de dolari.

Costurile unei consultații la cabinetul Psihoterapeutului Irina Mincă variază între 200 lei și 300 lei, în funcție de tipul de terapie (Individual, cuplu, familie).

Ce primești în urma terapiei cu un psiholog?

Mulți oameni se pot gândi că psihologul este cel care îți oferă sfaturi de viață sau modalități prin care să rezolvi problemele emoționale în care te regăsești. De fapt, cel care are deja soluțiile este chiar pacientul. Psihologul este doar specialistul care facilitează propria înțelegere, propria conștiință, a pacientului.

Terapia la psiholog poate ajuta într-o varietate de moduri, în funcție de nevoile și obiectivele individuale ale fiecărei persoane. Printre beneficiile terapiei se numără:

  • Îmbunătățirea stării de spirit: Terapia poate ajuta la gestionarea simptomelor de depresie, anxietate și alte tulburări de sănătate mentală, permițând oamenilor să se simtă mai bine și să aibă o perspectivă mai pozitivă asupra vieții.
  • Dezvoltarea abilităților de gestionare a stresului: Trăim, din păcate, într-o lume cu mult stres. Terapia poate ajuta la dezvoltarea de abilități pentru a face față stresului, problemelor și provocărilor vieții.
  • Îmbunătățirea relațiilor: Terapia poate ajuta la înțelegerea relațiilor și la îmbunătățirea comunicării cu ceilalți.
  • Îmbunătățirea sinelui: Terapia poate ajuta la dezvoltarea încrederii în sine, a respectului de sine și a acceptării de sine.
  • Găsirea sensului: Terapia poate ajuta la explorarea valorilor și obiectivelor individuale și la găsirea unui sens în viață.

Acestea sunt doar câteva exemple de beneficii ale terapiei la psiholog, iar beneficiile individuale pot varia în funcție de fiecare persoană și de situația sa personală.

Cum să alegi un psiholog?

Alegerea unui psiholog potrivit pentru nevoile și preferințele individuale poate fi un proces important. Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta să faceți o alegere informată:

Căutați un psiholog calificat: Căutați un psiholog care este licențiat și certificat în domeniul sănătății mentale. Puteți verifica aceste informații pe site-ul www.copsi.ro.

Alegeți un psiholog specializat în problemele dumneavoastră: Dacă aveți o anumită problemă de sănătate mintală, căutați un psiholog specializat în acea problemă.

Căutați un psiholog cu care vă simțiți confortabil: Este important să aveți o relație de încredere și confortabilă cu psihologul dumneavoastră. Asigurați-vă că simțiți că vă puteți deschide și că psihologul vă înțelege.

Căutați un psiholog care are un stil de lucru potrivit pentru dumneavoastră: Psihologii folosesc diferite tehnici și stiluri de terapie. Alegeți un psiholog care folosește o abordare care se potrivește preferințelor și nevoilor dumneavoastră.

Verificați costurile și asigurările: Verificați costurile ședințelor și asigurați-vă că psihologul dumneavoastră acceptă asigurarea dumneavoastră de sănătate sau are opțiuni de plată care se potrivesc bugetului dumneavoastră.

Solicitați recomandări: întrebați familia, prietenii sau medicul dumneavoastră de familie pentru recomandări de psihologi.

În cele din urmă, este important să țineți cont că alegerea unui psiholog poate fi un proces personal, iar ceea ce funcționează pentru o persoană nu poate funcționa pentru alta. Luați-vă timp să vă informați și să vă faceți o idee despre diferiți psihologi înainte de a face o alegere.

Ce europeni sunt mai deschiși în a apela la ajutorul unui psiholog?

În general, există variații culturale în privința deschiderii oamenilor față de terapie și de îngrijirea sănătății mentale în Europa. În unele țări, cum ar fi Germania, Suedia, Norvegia sau Olanda, oamenii sunt mai deschiși să meargă la terapie și pot beneficia de o mai mare accesibilitate la serviciile de sănătate mentală, inclusiv la psihologi și terapeuți. În altele, cum ar fi Italia sau Spania, poate exista o mai mare stigmatizare a problemelor de sănătate mentală și oamenii pot fi mai puțin dispuși să apeleze la terapie.

Totuși, există o tendință globală de creștere a deschiderii și a acceptării terapiei și sănătății mentale în general.

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu