Care sunt cele mai bune biberoane pentru copil

Fie că alăptează, fie că nu, tinerele mame doresc să ştie care sunt cele mai bune biberoane pentru copiii lor. În magazine, gama este foarte variată, însă este bine de ştiut că nu toate biberoanele sunt bune pentru sănătatea celor mici. Dacă până nu demult la putere erau biberoanele din sticlă, în ultimii ani cele din plastic au început să câştige tot mai mult teren. Însă în acest caz este nevoie de nişte atenţionări speciale.
„Problema cea mai mare rămân, în continuare, biberoanele din plastic care au în compoziţie bisfenol A (BPA), o substanţă interzisă categoric în fabricarea biberoanelor din policarbonat începând . De asemenea, s-a interzis introducerea pe piaţă a biberoanelor pe bază de policarbonat, care conţin bisfenol”, subliniază medicul Mariana Ionescu, cercetător în cadrul Institutului de Bioresurse Alimentare.
Studiile clinice au evidenţiat efectele toxice ale bisfenolului. S-a demonstrat că această substanţă provoacă anumite dereglări hormonale, este neurotoxică şi cancerigenă şi, în plus, anumiţi compuşi din materialele plastice pot trece în lapte sau suc dacă acestea fermentează la căldură.
„Conţin de asemenea nitraţi de tipul felaţilor care sunt favorizaţi de temperatura înaltă, de mediile acide”, adaugă Mariana Ionescu. Aceasta spune că nu recomandă pentru utilizarea la temperaturi înalte fierberea în biberon şi depozitarea timp îndelungat a lichidului respectiv.
Deşi nu foarte populare, biberoanele din sticlă sunt mult mai bune în ceea ce priveşte siguranţa alimentelor. Avantajul este că se sterilizează foarte uşor, dar sunt mult mai incomode din punct de vedere al greutăţii, mai ales la copii mai mari care sunt mai agitaţi şi doresc să ţină ei înşişi biberonul.
Pentru seterilizarea la temperature înalte, medicul Mariana Ionescu spune că recomandă sticla
Există trei tipuri de sterilizare:
- la rece- cu substanţe chimice
- la cald- prin fierbere sau abur
- ori la microunde.
Specialiştii susţin că eficienţa este aceeaşi în fiecare dintre cazuri.
Sterilizarea biberoanelor se recomandă a fi făcută până la şase luni, de preferat de fiecare dată după ce este folosit biberonul respectiv, pentru a evita dezvoltarea becteriilor pe acesta.
Cea mai bună tetină
În magazine predomină tetinele ortodontice, ideale pentru dezvoltarea ortodontică corectă a copilului. Aceste tetine sunt create dintr-un silicon moale şi flexibil care permite o dezvoltare normală a maxilarului micuţului. Iar dacă această tetină este poziţionată corect, bebeluşul nu va trage aer atunci când suge. Dezavantajul acestui tip de tetină este că după mai multe sterilizări se degradează mult mai repede şi poate căpăta şi un miros de cauciuc.
Pentru o curăţare mai uşoară, există biberoane cu gura mai mare sau cu fund detaşabil. De asemenea, există tetine speciale pentru o alimentaţie corectă, care permit eliminarea gazelor în timpul suptului şi prevenirea colicilor.
Comenteză pe Facebook