Capcana kilogramelor în plus în care cad multe femei în timpul sarcinii

Deși am evoluat ca societate, multe dintre “canoanele” de pe vremea bunicii s-au păstrat și astăzi. Unul dintre acestea implică, bineînţeles, și alimentația în timpul sarcinii. Mai exact, ne-a fost întipărit obiceiul de a mânca,  în această perioadă, cât pentru doi.
Prea puține femei s-au debarasat de acest obicei transmis din generație în generație, așa că, după naștere, lupta cu kilogramele în plus este mult mai dificilă. Nu scrie nicăieri că o femeie însărcinată trebuie să câștige rapid în greutate, iar la finalul celor 9 luni să cântărească mai mult cu 30 de kilograme. Nu este nimic anormal ca o viitoare mămică să ”pună” doar 10-12 kilogramepe perioada sarcinii (cu rezerva că, dacă femeile însărcinate pornesc de la un indice de masă corporală mai mare de 25, atunci ele trebuie să ia mai puțin în greutate).
Rețineți: un făt crește atât cât este programat genetic să crească, iar kilogramele în plus pe care viitoarea mamă le acumulează nu-l ajută deloc în dezvoltare. Luați în calcul, de asemenea, că greutatea în exces nu este bună pentru sănătatea și moralul dumneavoastră.

Staturi pentru o femeie însărcinată

O femeie care va aduce pe lume un copil are nevoie, desigur, de un aport caloric suplimentar. Metabolismul femeii însărcinate se va intensifica între luna a 5-a și a 6-a,  la sfârșitul sarcinii estimându-se a fi cu 20% mai mare decât la început. Abia în acel moment va fi nevoie de un aport mediu suplimentar cuprins între 400 și 600 de calorii pe zi, până la sfârșitul sarcinii. În această perioadă va trebui ca gravida să evite alimentele bogate în zaharuri rapide și grăsimi saturate care provoacă obezitate.

În mod normal, limita de kilograme pe care o viitoare mămică le poate acumula în timpul sarcinii nu trebuie să depășească 12-15. Pe de altă parte, nici un câștig ponderal mai mic de 5 kg, la sfârșitul unei sarcini, nu este normal dacă gravida nu a urmat vreo dietă. Acest lucru poate semnaliza existența unei ”boli consumptive” (TBC, cancere, ciroză).

De asemenea, la femeile care iau mai mult de 15 kilograme în sarcină se codifică ca diagnostic ”exces ponderal în sarcină”, iar viitoarea mămică intră în categoria de sarcină cu risc. Ce înseamnă acest lucru? În cazul nașterilor normale, le va fi mai greu să aducă bebelușul pe lume, anestezia peridurală își face efectul mai greu și la cantități mai mari de analgezic , iar recuperarea după naștere se face mai greu. În expulzie (expulzarea fătului din cavitatea uterină după dilatația completă a colului uterin), unei gravide cu kilograme în plus îi scade forța de împingere, fapt ce se soldează, la aceste femei, cu o incidență crescută a nașterilor prin aplicație de forceps sau vid extractor. La cezariană, în cazul mămicilor care s-au îngrăşat preamult,  nașterea este mai grea, cu risc de complicații post operatorii (risc de infecție, supurație la nivelul plăgii). Și anestezia se face mai greu în cazul gravidelor cu kilograme multe în plus. De asemenea, apare riscul de hipertensiune arterială, de edeme gestationale semnificative și risc de diabet gestațional. Toate acestea sunt coroborate cu riscul nașterii unui copil mai mic (cu restricție de creștere intrauterină).

Gravidele, în special în a doua jumătate a sarcinii, se confruntă adesea cu o anemie feriprivă din cauza consumului excesiv de fier în această perioadă. Pentru prevenirea sau tratarea acestor modificări, se recomandă suplimentarea aportului de fier după 16 săptămâni de gestație, suplimentare care se menține și în perioada de alăptare. De asemenea, în afara aportului suplimentar de fier, se recomandă gravidelor ( în special celor afectate de disgravidie emetizantă – care au grețuri și vărsături) vitamine speciale pentru această perioadă care spre deosebire de cele obișnuit sunt mai bogate în acid folic și fier, nu conțin calciu (pentru că acesta provoacă contracții) și vitamina A (aceasta și derivații ei dau malformații pruncului).

Atenție, însă! Predispoziția pentru acumularea unor kilograme în plus apare cu atât mai mult cu cât pacienta pornește la începutul sarcinii de la un indice de masă corporală mic (18-20).

În ultimele săptămâni de sarcină, din cauza distensiei abdominale excesive prin prezența uterului mult mărit de volum apare adesea refluxul gastro-esofagian cu pirozis (arsuri la stomac). Pentru a evita apariția acestor simptome de un real disconfort se recomandă mese “mici și dese”, pentru a evita o distensie gastrică suplimentară.

Dacă ați practicat sport constant înainte de a rămâne însărcinată, continuați să mergeți la cursurile de exerciții fizice pentru gravide. Este recomandat aqua gym-ul și aerobicul, care dau rezultate foarte bune. De asemenea, se recomandă și sedințele de masaj de întreținere, cu accent pe îmbunătățirea circulației limfatice, mult îngreunate în această perioadă la nivelul membrelor inferioare ( una din cauzele picioarelor grele, umflate, dureroase).

Alimentația în timpul alăptării

Femeile care alăptează trebuie să știe că lactația cere 500-800 de calorii suplimentare zilnic (fie că este vorba de o femeie însărcinată sau care alăptează, necesarul ei zilnic de fier și calciu este de 1,2-2 grame pe zi). Pentru acestea, regimul de slăbire nu va putea începe decât după înțărcarea copilului. De reținut faptul că, dacă alăptează, proaspăta mămică va reveni mai repede la forma și kilogramele de dinaintea sarcinii.

După sarcină și alăptare

Începeți regimul la câtva timp după ce v-ați întors de la spital sau ați încetat alăptarea: 1.600-1.800 de calorii pe zi timp de 15 zile vor fi foarte potrivite și vă vor ajuta să reveniți la greutatea anterioară. Acest regim va trebui să cuprindă, în mod egal, proteine, cereale, feculente, lactate și fructe. Căutați alimente bogate în calciu, precum produsele lactate cu conținut caloric scăzut (iaurt cremă, iaurt natur, lapte 50% degresat, brânză săracă în materii grase etc). Alegeți alimentele cu un conținut bogat de vitamine (legume și fructe).

Și în acest caz este recomandată practicarea unui sport. Va trebui să lucrați la mușchii abdominali pentru a vă recupera abdomenul plat și, de asemenea, cu mușchii pelvieni  pentru a evita ”alunecarea” vezicii cu pierderi consecutive de urină (ceea ce se întâmplă foarte frecvent). Dacă urmați sfaturile medicului, neluând în greutate în mod excesiv, în mai puțin de un an veți reveni la greutate de dinainte de sarcină.

Vă dorim sarcină UȘOARĂ!

Dr. Cristina Constantinescu, medic ginecolog

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Comentarii

  1. Ilie
    Răspunde

    Eu am slabit destul de mult dupa ce am facut exercitii fizice in fiecare zi si mi-am redus portiile de mancare. Deasemenea am luat si un tratament cu green coffee plus un supliment di plante pe baza de cafea verde care si el m-a ajutat sa mai elimin din apetitul pe care il am si sa mai slabesc.

Postează un comentariu