Cancerul de col uterin – Când este bine să fac primul test Papanicolau?

În ciuda succesului programelor de screening pentru cancerul de col uterin, întrebările rămân fără răspuns în privința vârstei femeilor pentru începerea, respectiv terminarea acestei perioade utile pentru depistarea din timp a bolii.
Cercetătorii americani au întocmit un “review” al acestor date epidemiologice pentru a stabili tocmai momentul oportun de începere și finlizare a programului de screening în viața unei femei.

Cancerul de col uterin este o patologie rară între adolescentele și femeile tinere cu vârste mai mici de 20 de ani. Testele de depistare ( screeningul) în această categorie de vârstă se fac astfel dificil din cauza ratei mici de detecție și ratei mai mari de rezultate fals pozitive comparativ cu femeile de alte vârste.

Se consideră, în mediile medicale din Statele Unite ale Amercii, că metodele de diagnostic și tratament în cazul leziunilor neoplazice cervicale intraepiteliale ( CIN – stadiul cel mai precoce al unei leziuni cu evoluție malignă) au importante reacții adverse pentru femeile tinere. De altfel, tulpinile HPV – human papilloma virus cu risc înalt cancerigen și rezultatele anormale ale citologiei cervicale la aceste vârste au rate relativ mari de regresie. În consecință, spun cercetătorii americani, screeningul pentru cancerul de col uterin la femeile cu vârste mai mici de 20 de ani poate fi chiar dăunător.

Incidența și mortalitatea prin cancer de col uterin la femeile de 65 de ani și peste în Statele Unite a scăzut drastic începând cu anul 2000. De altfel, au scăzut acești parametri pentru femeile în jurul vârstei de 65 de ani care au avut cu mai puțin de 3 ani în urmă un examen citologic Papanicolau în limite normale. Se urmărește astfel reducerea screeningului la aceste femei și păstrarea testării doar pentru femeile de această vârstă care au factori de risc și examinări anterioare anormale.

În concluzie, cel puțin pentru America se consideră eficientă testarea femeilor în acest sens între vârstele de 20 și 65 de ani.

România, fiind zonă cu incidență mare a cancerului de col uterin, respectă încă regula conform căreia o testare citologică cervicală în fiecare an odată cu începerea vieții sexuale se recomandă tuturor femeilor.

Dr. Cristina Constantinescu

 

 

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu