Botoxul “împietreşte” emoţiile. Lupta cu acidul hialuronic e în toi

În lupta pentru tinereţe fără bătrâneţe există doi actori principali: Botoxul şi acidul hialuronic. Până acum, se pare că balanţa înclină în favoarea botoxului, sprijinit chiar şi de medicii esteticieni. De ce este “mai bun” botoxul decât acidul hialuronic? Cel puţin două argumente par să cântărească greu:

  1. Efectul botoxului durează şi până la şase luni după prima injectare (primul tratament), urmând ca după alte tratamente efectul să crească, în timp ce în cazul acidului hialuronic perioada de acţiune este înjumătăţită.
  2. Raportul preţ/ efect de durată este cu siguranţă în favoarea Botoxului, întrucât o injectare cu acid hialuronic costă aproximativ 300 de euro, efectul fiind mai scurt, în timp ce pentru Botox se poate plăti între 400 şi 500 de euro.

Când vine însă vorba despre efectele secundare ale tratamentului estetic cu Botox, unul dintre ele, recent descoperit de specialiştii de la Universtotăţile din California şi Duke,  este acela că substanţa “şterge” nu numai urmele trecerii anilor, ci şi “expresiile emoţionale” de pe feţele celor care recurg la acest tratament.

Medicii celor două universităţi au cerut mai multor femei injectate cu Botox şi cu alte substanţe folosite tot în scop estetic,  să identifice expresii ale diferitelor emoţii de pe chipurile unor persoane fotografiate. Femeile care au fost injectate cu Botox au fost mai puţin exacte în a citi emoţiile oamenilor faţă de cele care au folosit alt fel de substanţe injectabile. Persoanele care au fost tratate cu Restylane sau alte substanţe, au putut identifica cu o acurateţe de 77% sentimentele unor persoane după mimica facială, pe când persoanele injectate cu Botox au reuşit acest lucru în procent de 70%.

Concluzia studiului publicat în LATimes a fost aceea că efectul paralizant al Botoxului acţionează nu numai asupra muşchilor faciali, ci se poate extinde şi asupra capacităţii individului de a “citi” stările emoţionale ale celor din jur.

“Când o persoană are imobilizate zonele cheie din jurul ochilor, aceasta nu îşi va mai putea exprima facial emoţiile în timpul unei conversaţii cu un partener. Aceasta este o dovadă a faptului că ne folosim propria mimică pentru a înregistra şi eticheta emoţiile altora, şi deci suntem limitaţi în a înţelege ce simt ceilalţi pentru că suntem din start limitaţi în a ne exprima propriile sentimente facial”, a explicat David T. Neal, conducătorul cercetării.

Astfel, concluzia că legătura dintre minte şi corp este de ambele sensuri este cât se poate de firească.

Studiul subliniază faptul că legătura dintre minte şi corp este valabilă în ambele direcţii. Este mult mai cunoscută puterea minţii asupra comportamentului corpului, însă ultimele studii spun că şi corpurile umane transmit un feedback important pentru minte.

“Capacitatea noastră de a citi emoţiile cuiva nu depinde doar de minte. Inteligenţa noastră emoţională depinde şi de abilitatea de a ne asculta propriile corpuri, şi dacă ceva nu putem face fizic, atunci nu ne vom încuraja nici mental în direcţia respectivă”, a completat Neal.

Două “poţiuni” în vârful acului

Toxina botulinica, cunoscută publicului larg cu denumirea de Botox,  este o proteină produsă de bacteria Clostridium botulinum , şi este extrem de neurotoxic . Atunci când a introdus intravenos în maimuţe, de tip A a exponatelor toxina un LD 50 de 40-56 ng , de tip C1 circa 32 ng, tip D 3200 ng, şi tip E 88 ng, făcând tipurile de mai sus unele dintre cele puternice neurotoxine cele mai cunoscute. Cunoscut de unul dintre numele sale comerciale, Botox sau Dysport, acesta este folosit pentru cosmetice şi medicale diverse proceduri.

Acidul hialuronic (HA) este o proteină care apare în mod natural în întreg corpul uman şi este concentrat în fluidele sinoviale, în valvele inimii şi ochi, şi este o componentă cheie a cartilajului. HA este un ingredient comun în preparatele anti-osteoartrita şi este frecvent injectat în articulaţii, fiind un tratament foarte eficient.  Acidul hialuronic este folosit de ceva timp în industria cosmetică, fiind poreclit “cheia de la fântâna tinereţii” – efectele sale extraordinare de umplere a ridurilor şi de netezire au fost demonstrate clinic.

Scris de Alina Dan

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu