Alimentaţia naturală, un pas cu dreptul în viaţă
Laptele matern este alimentul ideal pentru nou-născut şi sugar de până la 6 luni, asigurând în totalitate aportul nutritiv necesar unei creşteri şi dezvoltări armonioase.
Alimentaţia naturală este definită ca alimentaţia exclusivă cu lapte matern (inclusiv laptele de mamă muls) fără substituenţi, alte lichide sau alimente solide. Deşi mulţi nu realizează, avantajele alimentaţiei naturale sunt atât pentru copil, cât şi pentru mamă.
Printre plusurile unei astfel de alimentaţii la copil se numără:
- scăderea incidenţei infecţiilor digestive şi respiratorii superioare
- scăderea incidenţei morţii subite la sugar
- reducerea riscului apariţiei alergiilor, a riscului apariţiei diabetului zaharat
- prevenirea malnutriţiei
- scăderea riscului de obezitate
- efectul analgezic.
Pentru mamă, avantajele ar fi urmatoarele:
- favorizarea involuţiei uterine rapide
- previnirea hemoragiilor post-partum
- întârzierea reapariţia menstruaţiei
- scăderea riscului de anemie
- accelerarea pierderii în greutate
- oferă protecţie împotriva cancerului de sân şi ovare, şi a osteoporozei postmenopauzale
- scade necesarul de insulină la mamele diabetice
- realizează o legatură psihoafectivă profundă cu copilul.
Nu în ultimul rând, este economică pentru familie.
Alăptarea la cerere este modalitatea cea mai eficientă de a asigura nevoile nutriţionale ale copilului şi o secreţie lactată suficientă. Oferirea ambilor sâni pentru alăptare determină stimularea şi golirea egală a ambilor sâni, stimulând în continuare producţia de lapte în cantitate suficientă nevoilor copilului. Apa, soluţiile glucozate, formulele sau alte suplimente hidrice nu sunt necesare nou-născutului sănătos alimentat la sân, oferirea acestora crescând riscul de infecţie (prin contaminare) şi de alergie.
Comenteză pe Facebook