3 moduri prin care îi poți alături unei persoane care suferă de o tulburare psihică

Problemele psihice sunt un subiect de actualitate nu din cauză că s-au răspândit sporadic printre oameni, începând cu deceniul acesta, ci pentru că abia acum au intrat în atenția mass-mediei, care a reușit să nu le mai trateze drept tabuuri. Fie că vorbim despre anxietate, depresie, tulburare bipolară sau obsesiv-compulsivă, sociopatie, tulburare borderline, schizofrenie sau stres posttraumatic, mulți oameni se confruntă, câteodată în tăcere, cu o astfel de tulburare. Dacă și tu cunoști o persoană care suferă din cauza unei afecțiuni psihice, atunci acest articol este perfect pentru tine.

Află, în continuare, cum îi poți fi alături unei persoane care suferă de o problemă psihică!

1 Ascultă și nu judeca!

Pentru o persoană care se confruntă cu insomnie, irascibilitate, schimbări bruște și inexplicabile de dispoziție, este foarte greu să recunoască și să-și explice comportamentul în fața celorlalți. Dacă vrei să fii un prieten cu adevărat bun, trebuie să ai răbdarea ca persoana suferindă să se deschidă, să-ți poată mărturisi ce simptome are, sau pur și simplu că nu se simte bine. Rolul tău nu este acela al unui judecător, așa că nu încerca să-i dai sfaturi sau să-i pui la îndoială simptomele. Mai bine, informează-te pe internet sau în cărțile de specialitate, pentru a înțelege prin ce trece prietenul tău și care este realitatea pacienților cu boli psihice din România. Nu te aștepta ca suferința lui să-ți fie pe deplin clară. Spectrul bolilor psihice este extrem de variat, nici măcar specialiștii nu au ajuns să-i pătrundă toate secretele.

2 Validează-i sentimentele

Una dintre cele mai mari greșeli pe care o poți face este să nu-l crezi pe cel care îți descrie calvarul prin care trece, în închisoarea propriei sale minți. De asemenea, minimizarea emoțiilor pe care prietenul tău bolnav le simte îi face mai mult rău decât bine. Prin urmare, încearcă să înlocuiești replici de genul „Hai că nu-i așa de rău, îți imaginezi tu!” cu „Te cred, nu știu prin ce treci, dar sunt aici să te ajut!”. Secția de psihiatrie de la clinica Hope oferă sprijinul necesar persoanelor care doresc nu numai un diagnostic, ci și ședințe de terapie, pentru a învăța să-și controleze afecțiunea.

3 Creează un spațiu în care să se simtă sigur

O persoană care suferă de o boală psihică nu va fi întotdeauna comunicativă și dornică să-ți împărtășească experiența sa. Poate avea reacții necontrolate sau chiar agresive, fiind vulnerabil, deci, mai mult ca sigur, vei fi surprins. Trebuie să ai tăria de caracter să nu te lași respins de acest tip de comportament. Cea mai bună metodă prin care poți să-ți oferi sprijinul este de a crea un spațiu sigur, unde prietenul tău să se simtă înțeles și acceptat și să se poată apropia de tine atunci când va simți nevoia.

Prin urmare, nu este atât de dificil să-i fii aproape unei persoane care se confruntă cu o boală psihică. Tot ce trebuie să faci este să fii deschis și să empatizezi cu prietenul tău suferind!

 

Sursa foto: Unsplash.com

Distribuie articolul

BestKids.ro

Comenteză pe Facebook

Postează un comentariu