10 Terapii Alternative care vă pot schimba viața
Medicina alternativă este un termen deja consacrat și potrivit unor surse, include toate practicile și metodele terapeutice care nu au un fundament știintific și care adeseori se bazează pe concepte păgâne, necreștine (de genul dezechilibrelor energetice, simpatia dintre macro și microcosmos, etc.). Cu toate astea există cluburi și asociații întregi care promovează terapiile alternative în tratamentul diverselor afecțiuni.
Potrivit altor grupări care practică medicina alternativă, aceasta este definită ca o ramură a medicinii care are ca obiect principal păstrarea și restabilirea sănătății subiecților cu mijloace profilactice și curative noninvasive, exact cum făceau vracii în trecut (fără fundament științific). La rândul lor, mijloacele profilactice și curative noninvazive constituie un sistem de acțiuni terapeutice asupra structurii somato-psihice a organismului, care are ca efect principal menținerea stării sale de sănătate sau normalizarea ei, dacă este afectată de boală, fără a o agresa și leza în vreun fel.
Dacă este să-i ascultăm pe susținătorii medicine alternative, aceasta se adresează omului ca întreg (trup, minte și suflet), pe când medicina tradițională, în general ignoră sufletul. Asta ar fi o altă deosebire dintre cele două.
Terapiile alternative pot fi grupate în trei categorii principale: terapii naturiste, terapii prin atingere sau terapii prin mișcare.
Terapiile naturiste
Sunt un ansamblu de practici medicale care folosesc în mod memijlocit remedii provenite direct din natură, îndeosebi: structuri fizice, radiații, energie și psihicul uman. Ele înglobează categorii cum sunt:
- fitoterapia (terapia cu ceaiuri, terapia cu plante aromate – aromoterapia, terapia cu uleiuri – oleoterapia, terapia cu muguri de plante – gemoterapia);
- apiterapia, mineraloterapia (argiloterapia, terapia cu cenușă vegetală, terapia cu cărbune vegetal);
- terapia cu insecte – entomoterapia; terapia cu lipitori – hirudoterapia, sau zooterapia;
- terapia cu factori naturali (balneoterapia, talasoterapia, helioterapia, hidroterapia),
- dietoterapia (oligoterapia, dieta cu suplimente nutritive, alimentația macrobiotică, alimentația vegetariană, posturile) sau terapia radiantă (radioterapia, magnetoterapia, cristaloterapia);
- terapia energetică (acupunctura, moxibustia, auriculoterapia, scalpoterapia, bioenergoterapia, terapia prin biorezonanță, cosmoenergoterapia) și psihoterapia (hipnoterapia, sacroterapia, sofrologia, biofeedback-ul, vizualizarea, meditația).
Terapiile prin atingere
Ele definesc acele metode și procedee de păstrare și restabilire a sănătății prin manipulări terapeutice exercitate asupra corpului fizic uman sau animalier.
Categorii principale: osteopatia, etiopatia, chiropractica, Reiki, masajul, reflexoterapia, haptonomia, Rolfingul, terapia Mézières, terapia Feldenkrais, terapia Alexander și terapia Trager.
Terapiile prin mișcare
Sunt acele practici medicale care au ca principiu de bază în prevenirea și combaterea bolilor utilizarea unor dinamici speciale ale corpului fizic uman sau animalier și aici vorbim despre Yoga, tai chi chuan sau qi qong.
În dosarul pe care l-am pregătit pe DoctorAS, vă vom prezenta informații detaliate despre următoarele terapii alternative: fitoterapia, aromoterapia, reflexoterapia, homeopatia, Yoga, acupunctura, terapia Reiki, ayurveda, terapia Gerson și balneoterapia.
Pentru a descoperi beneficiile terapiilor alternative enumerate mai sus, modalitățile de practicare, centrele de terapii alternative renumite sau practicieni de succes, consultați DOSARUL ,,Terapii Alternative”.
Așteptăm opiniile, dar și întrebările dumneavoastră vizavi de aceste metode de tratament.
Comenteză pe Facebook